klikkaamalla näet kuvat oikeassa koossa


  • akhal-teke ori
  • s. 15.11.2005 VHKR
  • VH-22365
Karju on sellainen orimainen ori, sekä tekkemäinen tekke. Elikkäs orimaisuutta löytyy ja niin sitä täysveriseltä hevoselta "vaadittavaa" tulisuutta sekä herkkyyttä. Karju on kuitenkin pohjimmiltaan melkoisen mukavaluontoinen, tai siis kiltti, eli se ei ole ilkeä. Karju saattaa joskus toki yrittää potkia muita oreja, jos tulevat liian lähelle, mutta yleensä ei ongelmaa potkimisten tai näykkimisten kanssa ole ollut.

Karju on hoitaessa siivosti käyttäytyvä, osaa yleensä seistä paikoillaan, eikä hirveästi edes tammojen perään huutele tai muille oreille kovistele. Karju on kuitenkin erittäin herkkänahkainen sekä herkkä kylmälle, niin että sitä pitää harjata vain pehmeillä harjoilla, ja se tarvitsee vähänkin viileämmällä ilmalla jonkun keveän loimen tarhaan. Karhussa ei pahemmin ole vielä siistittävää löytynyt, ainoat haivenet ovat olleet havaittavissa silmänympärystässä, josta ne ikävästi kaartuvat silmiin. Karhu on hieman arka päästään, ja mitään kovinkaan äkkinäisiä liikkeitä ei sen pään lähettyvillä tulisi tehdä.

Taluttaessa Karhu yleensä pörhistelee ainakin vähäsen, vaikkei lähimaillakaan olisi näkyvissä muita hevosia. Ja ihan kotioloissakin on hyväksi pistää ainakin ketju suuhun, keväisin taasen kun alkaa kiimat, niin alkuaikana olisi kuolaimetkin taluttaessa ihan pop-juttu. Kisapaikoilla aina talutus suitsista. Karhu saattaa innostuessaan heittää etustaan melkolailla, ja se pitääkin pitää liikkeessä, ettei se kyseiseen ikävään tapaan saa tilaisuutta.

Karhu on melko rohkea hevonen - ainakin päällepäin, mutta sisällä sillä asuu pieni arka pojankoltiainen, ja välillä pitää ihan kiusallaankin säikkyä lepattavia muoveja, ohikulkevia autoja tai esimerkiksi satulan selkään laittoa. Karhu tuntuu myös olevan hieman itsetuhoinen, sillä se on pariin otteeseen melkein jättäytynyt auton alle välittämättä ratsastajan eteenajavista avuista mitään.. ja toki kaikki todella uusi aina vähän jänskättää, ja esimerkiksi ensikosketus tarhassa olevaan juoma-automaattiin sai jätkän pomppimaan jonkin aikaa takasillensa.

Ratsuna Karju on selväpäinen, kuuma ja herkkä. Siltä löytyy energiaa vaikka kuinka paljon eteenpäin menoon, ja välillä valitettavissa määrin myös ylöspäin menoon. Koska jotakin säikähdettyään ori hyppää ylös, ja korkealle, ja onkin pariin otteeseen meinannut mennä ympäri, kun on tehnyt "keveän" pystyynhypyn. Silti voisin väittää Karjua selväpäiseksi ratsuhevoseksi. Karju on myös ihana yleisratsu, sillä se menee kivasti niin koulua kuin esteitäkin. Sillä on melko lennokkaat askellajit, ja ihan mukavia ne on istuakkin..

Koulua mennessä Karju menee yleensä mukavasti, ei ehkä aina kovin keskittyneesti, mutta menee kuitenkin jonkinmoisessa peräänannossa sekä kuuntelee. Karju ei tarvitse mitään erikoiskuolaimia, tavalliset paksut nivelkuolaimet riittävät tälle kapistukselle ihan hyvin lajissa kuin lajissa. Esteillä Karju on laskelmoiva, se ei rynni vain hirmuista vauhtia, vaan ottaa jokaisen askeleen harkitusti, tietää täsmälleen, mikä este on seuraavaksi, ja hyppää tarkasti sen ylitse. Aivan ihana. Maastossa se haluaisi tietenkin mennä lujaa, mutta tyytyy kyllä pienellä murinalla vähäisempäänkin vauhtiin.
09.10. Ionic, Vaativa B, 39/47
14.10. Nelda, 120cm, 2/25
27.10. Kaurisrannan Ratsastajat, Kür Vaativa B, 2/9
31.10. Kaurisrannan Ratsastajat, Ko Vaa B/Re 120/Me 110, 2/16
03.11. KK Arcana, 110-120cm, 2/1724.10.2006 ori Quiero's Kiahan, e. Moskva
09.02.2007 tamma Q' Olimpiada, e. Olga Savva
24.11.2007 tamma Geraldine BHE, e. Yan Cizgiisä:
Djan-Khan
evm, trn, 158cm
isänisä:
Kalten
rn, 159cm
isänisänisä:
-
isänisänemä:
-
isänemä:
Mirman
rt, 155cm
isänemänisä:
-
isänemänemä:
-
emä:
Orkideja
evm, rnvkk, 156cm
emänisä:
Yagyn
rnvkk, 160cm
emänisänisä:
-
emänisänemä:
-
emänemä:
Harp
m, 154cm
emänemänisä:
-
emänemänemä:
-


© kuvat: MAAK - tekstit: Kerppa